Ha már tudod, hogy a baba készen áll a szilárd ételek kipróbálására, a kérdés, mi a legjobb első étel? (Jól gondolod, a válasz nem egy szelet torta!) 🙂

A legjobb első élelmiszer a baba számára

Az alábbi élelmiszerek rendkívül tápanyag-sűrűek. Ez döntő fontosságú, mivel a baba emésztőrendszere még mindig nagyon kicsi és éretlen.

1., Tojássárgája

Rengeteg szülő kihagyja az étrendből, mondván komoly az esély az allergiás jelekre. Ellenben az új kutatások azt mutatják, hogy a korai bevezetés elengedhetetlen ahhoz, hogy ténylegesen csökkentsék az élelmiszerallergiák valószínűségét.

A tojássárgáját nagyon könnyű megemészteni és sok tápanyagot tartalmaz, mint a kolin (ami jó hatással van a csecsemők agyára és szemére), illetve a szükséges mennyiségű koleszterin – ami az összes hormon építőköve. A tojássárgája fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyekre a babának szüksége van, úgy mint a kalcium, a cink, a szelén, a foszfor és az E és B6 vitamin.

2., Avokádó

A baba első ételét illetően az avokádó kiváló választás. Rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, valamint az egész világra kiterjedő ásványi magnéziumot, amely az egészségünk szempontjából nagyon fontos, mégis nehezebb az élelmiszeren keresztül hozzá jutni. Az avokádó B-vitaminokat is tartalmaz, beleértve a niacint, az E-vitamint, a K-vitamint, a káliumot, a folsavat és a rostot.

Hogyha a bébi nem ugrik rá, akkor finomabb banánnal 1:1 arányban keverve.

3., Vegyes vörös hús

Miért vörös hús? Ez az egyetlen olyan táplálék, amely a három fő tápanyagban magas, és a csecsemők szervezetébe hiány lehet: vas, cink és B12-vitamin.

Ne feledd, hogy az anyatej vastartalma alacsony (a tápszerrel ellentétben), így a baba táplálkozáson keresztül juthat hozzá, de a vas forrásait nehéz átalakítani egy hasznos formává, különösen a baba éretlen emésztőrendszerében.

4., Banán

Vannak, akik úgy vélik, hogy a baba első élelmiszerei nem tartalmazhatnak gyümölcsöt, mert a baba az édességet részesíti majd előnyben. Az igazság az, hogy a csecsemő már az édességet részesíti előnyben az anyatejnek köszönhetően. A banánok a csecsemők számára elsődleges szénhidrátforrások, mert amilázt tartalmaznak, ami a szénhidrátok emésztéséhez szükséges enzimek. A banán a B6-vitamin, a C-vitamin, a mangán, a magnézium és a kálium nagy forrása.

Tipp: Nagyon érett banánokat szolgálj fel barna foltokkal – ezeknél a keményítő egyszerű cukorrá alakult át, ami megkönnyíti az emésztést. Hámozzuk meg és vágjuk fel kis darabokra, esetleg keverjük össze egy kis avokádóval vagy anyatejjel

5., Joghurt

Kitűnő első tejtermék, könnyen fogyasztható. Egészséges zsírral, fehérjével és tejcukorral táplálja a babát. Ráadásul magas kalcium, D-vitamin és foszfor tartalma. A joghurt természetesen gazdag az egészséget elősegítő probiotikumokban is, hogy segítsen a bébi bélrendszerének előnyös baktériumokkal történő gyarmatosításában.

Megjegyzés: A hagyományos bölcselet azt mondja, hogy érdemes kivárni, amíg a baba eléri a 8 vagy 9 hónapot, de az új kutatások azt mutatják, hogy a közös allergén élelmiszerek, mint a tejtermék, korábbi bevezetése segíthet megelőzni az élelmiszerallergiákat. Természetesen, ha családtörténetében tejtermék-allergiák vannak, létfontosságú, hogy beszélj gyermeked orvosával a legjobb első élelmiszerekről.

A tejtermék bevezetésének kulcsa a következetesség. Kezdd el 1 teáskanál joghurtal. Várj egy-két napot, és lassan növeljd a mennyiséget, amíg el nem éred a napi 1/4 csészényit.

6., Zöldborsó

Ha zöldeket szeretnél bevezetni a étrendbe, kezdheted a zöldborsóval, amely magas rezisztens keményítő. Ez azt jelenti, hogy ellenállnak az emésztésnek, és áthaladnak a gyomorban és a vékonybélben a vastagbélbe, ahol jó bélbaktériumokat táplál.

Meglepő lehet, hogy ezek a kis hüvelyesek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Csak 1/2 csésze borsó 4 gramm rostból, 4 gramm fehérjéből, 34% -a az A-vitamin napi értékének és 34% -a a napi K-vitamin értékének – olyan tápanyag, amely a csecsemőknél különösen alacsony lehet.

7., Húsok

Régebben az étrend szerves részei voltak, de a 60-as és 70-es években egyszercsak kiestek a kosárból. A legtöbb hús A-vitaminban gazdag, ami rendkívül fontos a baba fejlődéséhez. A máj A-, D-vitamint, minden B-vitamint, folsavat, cinket és CoQ-t is tartalmaz. A csirkemáj nagy mennyiségű vasat tartalmaz.